- 100 gr tepung beras
- 20 gr tepung kanji
- 1 sdm air kapur sirih
- 175 cc air panas
- garam secukupnya
- 100 r gula merah
- 3 sdm gula pasir
- 20 cc air
- 1 lbr daun pandan
- 2 gelas santan (1 btr kelapa)
- 1 lbr daun pandan
- Garam secukupnya
- Campur jadi satu tepung beras, tepung kani, air kapur sirih, dan garam.
- Tuangkan air panas sedikit demi sedikit sambil diaduk dengan sedok kayu. masak di atas api sambil diaduk hingga kalis.
- Biarkan hingga adonan agak dingi, sementara itu masak gula merah bersama gula pasir, air, daun pandan dan garam hingga mendidih. Saring
- masuak air di panci besar sampai mendidih. Sementara itu bentuk adonan menjadi lempengan tipis. Gunting kecil- kecil lalu maukkan dalam air yanng sedang dididihkan tad.
- Angkat apabila sudah terapung. Lansung masukkan dalam rebusan gula.
- Masak santan bersama daun pandan dan garam hingga mendidih. Letakan bubur Cha- Cha tadi dalam mangkuk. Siram dengan 2 sendok makan santan.